Spaghetti bolognese


To jest mój przepis na spaghetti bolognese!!! - Dobra podzielę się z Wami, poczujmy razem klimat Włoch



To jedno z moich ulubionych dań, zwłaszcza, że sama je udoskonaliłam i to bez sosów typu FIX! Spaghetti to jest bardzo proste a zarazem wyśmienite danie. Są różnego rodzaju spaghetti np. carbonara czy bolognese. To tak bardzo włoskie danie, że na samą myśl mam ochotę rozłożyć do obiadu taki biały obrus w czerwoną kratkę, a na stole postawić świeże zioła. Choć nigdy we Włoszech niestety nie byłam, to robiąc spaghetti jakoś czuję klimat tego państwa, gotowanie może przenosić do różnych kultur! Kiedyś nie przepadałam za tym daniem, bo odkąd pamiętam zawsze miałam okazję jeść spaghetti z sosem kupionym w sklepie w słoiku. Nienawidziłam masy cebuli, jaką nafaszerowany był ten iście włoski przysmak, a do tego sztuczny smak, jakbym jadła i psa i budę i łańcuch też! W Polsce zdarza się jeszcze jedna profanacja, spaghetti z różnymi makaronami:


No nie przesadzajmy, spaghetti bolognese musi być z tym długaśnym makaronem, by wcinać potrawę z poplamioną bluzką i sosem pomidorowym od ucha do ucha. Do pomidorówy wsadźmy sobie inny makaron, albo do rosołu! Precz z tą profanacją, zwłaszcza w restauracjach!
Daria spokojnie, nie stresuj się, poczujmy dalej ten klimat pomidorowych Włoch mmm... i ta Wenecja, zalane kanały...

Składniki:
  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • makaron do SPAGHETTI ludzie ;)
  • 2 puszki pomidorów w kawałkach
  • pieczarki
  • kukurydza
  • pieprz
  • sól
  • oregano
  • bazylia
  • zioła prowansalskie
  • olej do smażenia
  • czosnek



Wykonanie:

1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Oczywiście nie łamiemy go ;)


2. Mięso mielone wrzucamy na patelnię i podsmażamy na oleju. Dodajemy pieprz. 



3. Do podsmażonego mięsa dodajemy pomidory z puszki, koniecznie krojone, oregano, bazylię i zioła prowansalskie. Całość mieszamy. Ja wrzucam jeszcze 3 całe gałązki świeżej bazylii. Potem w trakcie gotowania wyciągam, by te zielsko podczas jedzenia nie plątało się między uzębieniem. Do sosu dodaję dwa ząbki czosnku wyciskany przez praskę.



4. Myjemy i obieramy pieczarki, które następnie ścieramy na tarce na patelnię z sosem na małe ścinki. Całość mieszamy.


5. Dodajemy do sosu kukurydzę z puszki.


6. Całość dusimy ok 10 minut i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji sosu.


7. Tak przygotowany sos, nakładamy na makaron, posypujemy startą mozarellą i dekorujemy świeżą bazylią.













Smacznego!!!

Made by Daria

















3 komentarze:

Anonymous at: 14 listopada 2012 13:35 pisze...

wygląda super, wkrótce przetestuję :) a.

Anonymous at: 18 listopada 2012 08:13 pisze...

dodałabym jeszcze czosnek i troszkę cebuli; będzie wyśmienite

Daria Bortkiewicz at: 18 listopada 2012 08:30 pisze...

Czosnek był dodany, dwa ząbki nawet, zapomniałam dopisać, ale już poprawiam swoje niedopatrzenie. Cebuli w spaghetti nie lubię, ale jak ktoś chce to może dodać ;)

Prześlij komentarz

Obsługiwane przez usługę Blogger.