Dobra żona tym się chlubi, że gotuje co mąż lubi
- Kanapeczki z jajkiem, warzywami i serem
Jajka są bardzo bogatym źródłem substancji odżywczych i są bardzo często bohaterami wielu potraw, zwłaszcza w Polsce. My jako naród po prostu lubimy jajka i wykorzystujemy je chyba w 100 %: jajecznica, jajka na twardo i miękko, pasty jajeczne, omlety, naleśniki, jaja sadzone, w koszulce, kogel mogel, marmurkowe, po chińsku, kiszone. Wymieniłam tylko to co zna wikipedia, a jakby się wysilić i poszukać więcej? A wysiliłam się dla Was i oto co można z jajek jeszcze zrobić:
Jednym słowem z jajami można zrobić wszystko, ja się dziś nie popisałam, bo zamiast wylepić z jajek np. szafkę nocną albo komodę wpierniczyłam je do kanapki. Mąż się chyba i tak bardziej z kanapki ucieszył niż np. z takiej kanapy?
Rodzajów jajek jest bardzo dużo, wystarczy spojrzeć w niebo i nie tylko zresztą. Bo na przykład struś nie lata, a dlaczego? Bo może dlatego, że jego jajko waży ponad 1,5 kg??? Otwiera się je dłutem, młotkiem lub wiertarką. Wyobrażam sobie już Mateusza jak w niedziele rano wiertarką otwiera jajka na jajecznicę ;p. Jak byłam dzieckiem byłam z rodzicami na farmie strusiej i stałam na takim jaju, chyba byłam jeszcze wtedy lekka jak piórko, bo jajo ani drgnęło.
Ale ja pierniczę dziś farmazony o tych jajach, chodźmy coś przyrządzić lepiej.
Składniki:
- bułki
- ulubiony serek do smarowania
- ser żółty
- jajka ugotowane na twardo
- majonez
- szczypiorek
- pomidor / ogórek
Że co? Że niby my do gara? Że co? Że niby my do pracy jedziemy? Kanapką?
Wykonanie:
A oto efekt końcowy:
No dobra, to my jedziemy do tej roboty...
Podsumowując:
SMACZNEGO!!!
0 komentarze:
Prześlij komentarz