Dziś w domu nie cudujemy - czyli obiad po polsku
Dziś święto i obiad jak u mamy, czyli typowo polskie kotlety mielone. Przepis też zmodyfikowany przez mamę, bo jak usłyszała co robię na obiad, to musiała co nieco od siebie dodać ;) W tym całym morzu spaghetti, pizzy, kebabów, sushi i innym modnych potraw jadło typowo polskie to już tylko u mamy czy babci można zjeść.
Więc dziś w moim domu stare ale jare kotlety mielone!
Składniki:
- 0,5 kg mięsa mielonego (ja miałam z indyka, są delikatne)
- cebula
- bułka
- bułka tarta
- jajko
- sól, pieprz, oregano
- olej do smażenia
Przygotowanie:
1. Bułkę wkładamy do miski i zalewamy ciepłą wodą. Jak zmięknie odciskamy wodę.
2. Cebulkę drobno kroimy i smażymy na oleju, następnie podlewamy wodą i smażymy do wyparowania wody. Można dodać cebulę surową (ale dla osób, które wolą jak cebula nie rzuca się w oczy i nie chrzęści między zębami jak ja) jest to opcja lepsza i aromat cebuli jest wtedy bardziej wyczuwalny.
2. Mięso mielone wrzucamy do miski, dodajemy odciśniętą bułkę, jedno całe jajo, cebulkę podsmażoną, przyprawy oraz bułkę tartą, by kotlety się zlepiały w kulki a nie zostawały na paluchach ;)
Tak przygotowane kotlety można podawać np. z:
ziemniakami puree http://gotowaniezmilosci.blogspot.com/search/label/Ziemniaki
ziemniakami puree http://gotowaniezmilosci.blogspot.com/search/label/Ziemniaki
i sałatą lodową: http://gotowaniezmilosci.blogspot.com/search/label/Sałatki
SMACZNEGO!!!
Zapraszam na ucztę!
SMACZNEGO!!!
0 komentarze:
Prześlij komentarz