Ziemniaki puree



Pan ziemniak, ale nie w klasycznej postaci




Gdzieś już wspominałam, że kocham ziemniaki? Czasami mam jednak ochotę na jakąś wariację z nim w roli głównej. Pierwsze ziemniaki puree jadłam jako mała dziewczynka w Niemczech, tam były zawsze bardzo popularne i mi niesamowicie smakowały.  U mnie w rodzinnym domu się one nigdy nie przyjęły, ale teraz na własnych śmieciach często królują na stole. Sama uważam że to pyszny dodatek do niedzielnego obiadku.



Składniki: 

  • Ziemniaki
  • Masło 
  • Mleko


Wykonanie:

1. Ziemniaki obieramy i kroimy i gotujemy w osolonej wodzie.

2. Dodajemy dwie łyżki masła i ugniatamy

3. Dodajemy mleko, opcjonalnie koperek, albo szczypiorek i długo mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.



SMACZNEGO!!!

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Obsługiwane przez usługę Blogger.