Zdrowy, ze świeżymi warzywami i pyszny, czyli każdy mężczyzna odda wszystko za domowego hamburgera
Chyba każdy lubi hamburgery zwłaszcza mężczyźni. Nie ma się co oszukiwać, że hamburgery należą do zdrowych i mało kalorycznych potraw, ale taki domowy zawsze jest dużo zdrowszy niż ten kupiony w jakiejś budzie na mieście.
Co sprawia, że tak kochamy hamburgery? Przecież tak naprawdę nie jest to wyrafinowane danie, a nawet wręcz odwrotnie - całkowicie pozbawione finezji. Nie dość, że jest do buła z mięsem i małą ilością warzyw to jeszcze podczas jedzenia rękoma narażeni jesteśmy na ociekanie ketchupem i innymi sosami (chyba, że chodzi właśnie o to, by przypomnieć sobie pierwotne instynkty). Prawda jest jedna upierniczeni czy nie hamburgery rulezZZZZzzzz ;)
Składniki:
- bułki do hamburgerów (do kupienia w każdym sklepie)
- pierś z kurczaka
- przyprawa do gyrosa
- olej do smażenia
- kapusta pekińska
- kukurydza
- majonez kętrzyński
- ketchup
- ogórek kiszony / pomidor
Wykonanie:
1. Bułkę wkładamy do piekarnika (opcja lepsza, ale czasowo dłuższa) albo do mikro (opcja mniej smaczna, czasowo krótsza). Można jeszcze podgrzać ją na tosterze i jest to również bardzo dobre rozwiązanie.
2. Umyć pierś z kurczaka, wyciąć zbędne fragmenty (jakieś żyły np.), pokroić na chude plastry...
i posypać przyprawą do gyrosa
3. Mięso wrzucamy na rozgrzaną patelnię z olejem i smażymy
4. Kapustę pekińską kroimy na drobno, dodajemy kukurydzę i łyżkę majonezu. Całość mieszamy.
Śmierć Pekinki ;)
5. Ostatnim etapem jest faszerowanie bułki. Po jej przekrojeniu, smarujemy spód ketchupem, kładziemy mięso, ogórki kiszone / pomidory i wcześniej przygotowaną surówkę:


Oto bohater dzisiejszej historii:
SMACZNEGO!!!
A dlaczego Wy lubicie hamburgery?
0 komentarze:
Prześlij komentarz