Pierogi z jagodami


Czarne zęby, czarny język i usta też czarne - sezon jagodowy uważam za otwarty!!!


Pierogi z jagodami - najsmaczniejsze delicje, jakie mogę sobie tylko wyobrazić. Dla mnie nie ma nic lepszego. Raz, że kocham wszystkie pierogi: z mięsem, kapustą i grzybami, serem, jagodami. Tak! Zdecydowanie kocham je wszystkie, a te z jagodami w szczególności. Pierogi z jagodami to kolejny smak z mojego dzieciństwa. Często robiła mi je zarówno mama, jak i babcia. I tak się akurat złożyło, że podczas mojego wakacyjnego pobytu u rodziców zrobiłam z mamą pierogi. I muszę przyznać się Wam szczerze, że jest to naprawdę prosta sprawa. Do tej pory unikałam robienia pierogów jak ognia. Myślałam, że z tym roboty po pachy, a tak źle to w rzeczywistości nie wygląda. Co prawda trzeba przyznać, że szybciej się je z pewnością je niż robi... ale można się na to porwać. Ja obiecuję, że następnym razem, gdy zachce mi się pierogów zrobię je zupełnie sama, zamiast lecieć do sklepu po moje ulubione pierogi firmy Virtu, czy prosić mojego M, by wracając z pracy zahaczył zupełnym przypadkiem o sklepik garmażeryjny. Będę teraz robić pierogi sama! I to każde: z mięsem, serem czy kapustą i grzybami. Efektami będę się tu chwalić, o ile takowe będą.

Zazwyczaj wklejam również zdjęcia nakrytego stołu do posiłku. Jednak tym razem się nie pochwalę. Jedzenie pierogów to na tyle brudna sprawa, że raczej moja rodzinka wygląda jak obrazek biednej chłopskiej familii, która z pola wróciła po ciężkiej orce, na strawę. Jagody brudzą jak diabli, dlatego od niepamiętnych czasów brat z tatą siadają z gołymi klatami do stołu, a ja z mamą na stanikach, dodatkowo zabezpieczonymi ręcznikami papierowymi, a zamiast obrusu ścierka. Do tak wykwintnego dania lepiej wykwintnie się nie ubierać. Nie zawsze trzeba po królewsku, czasami trochę pikanterii w życiu też się przydaje. A teraz zapraszam na pierożki...



Składniki:
  • 1 l jagód (jagody są na litry jak wódka)
  • 1 jajko całe
  • szczypta soli
  • 3 szklanki mąki
  • szklanka ciepłej wody
  • dwie łyżki oleju
  • cukier

Wykonanie:

1. Do miski wbijamy całe jajko i roztrzepujemy je widelcem.


2. Dodajemy szczyptę soli i szklankę ciepłej wody.

3. Dodajemy 3 szklanki mąki i dwie łyżki oleju.


4. Całość mieszamy, a następnie zagniatamy ciasto na gładką masę. 




5. Ciasto wykładamy na blat i rozwałkowujemy. Ciasto musi być rozwałkowane cienko.




6. Jagody myjemy (bardzo krótko) na sitku i zasypujemy cukrem.


7. Wycinamy z ciasta kółka, które kładziemy na specjalny przyrząd. Nakładamy na kółko z ciasta jagody i zaciskamy.





8. Pierogi wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy ok 3-4 minut.




SMACZNEGO!!!


P.S. Pierogi można podać z cukrem, albo ze śmietaną.









 Słowo na niedzielę:












5 komentarze:

Anonymous at: 10 lipca 2013 05:19 pisze...

Właśnie pomyłam naczynia po pysznym obiedzie. Pierogi bardzo dobre, jako sos dałam jogurt naturalny z cukrem zwykłym i waniliowym. Dziękuję za ten przepis i pozdrawiam autorkę!

Anonymous at: 12 lipca 2013 07:10 pisze...

Mam pytanie. Ile wyjdzie pierogów z tych proporcji? Pozdrawiam.

Daria Bortkiewicz at: 12 lipca 2013 07:48 pisze...

Ponad 20 dużych :) pozdrawiam

Anonymous at: 15 lipca 2013 04:02 pisze...

no to musialy byc olbrzymie bo mi duze to dokladnie 53 wyszly

Anonymous at: 16 lipca 2013 06:23 pisze...

Pyszne. Robienie pierogów z takiego ciasta to przyjemność. Mi wyszło 50 sztuk

Prześlij komentarz

Obsługiwane przez usługę Blogger.