Gdy brak pomysłu na obiad...
Ziemniak, pyra, kartofel, brambor, grula i jakby się jeszcze nie nazywały to i tak je uwielbiam. Nie wyobrażam sobie obiadu mięsnego bez ziemniaków. Kocham je pod każdą postacią, nawet tą bardzo kaloryczną jak frytki czy chipsy i choć staram się nie jeść tych dwóch ostatnich pozycji, ale czasami zdarza mi się. Ziemniak to bohater narodowy na stole w wielu państwach, my Polacy zjadamy niezliczoną ilość ziemniaków rocznie. Jako dziecko z ziemniaków robiłam stempelki w przedszkolu, które się malowało farbkami, a teraz przyszła kolej na coś bardziej skomplikowanego, choć niekoniecznie efektowniejszego. Czym jest taki zwykły placek przy takiej wesołej twórczości dziecięcej?
Czasami mam taki dzień, że już rano z łóżka mi się nie chce wstać, czyli tzw. dzień zombie. Chyba każdemu się zdarza okres, który najchętniej przezimowalibyśmy jak misie śpiąc w jamach. Zwłaszcza jak pogoda za oknem nas nie rozpieszcza, co z tego, że nie ma mrozu ani śniegu, jak za oknem szaro i buro. Cały dzień przy świetle żarówek nie nastraja optymistycznie. A tu po pracy, sprzątanie, prasowanie, pranie, dodatkowa praca i na około to samo. Zdarzają się dni, w których nie chce się zrobić nawet zakupów. Kryzys przychodzi, gdy po powrocie do domu dochodzę do wniosku, że jestem tak głodna, że bym zjadła przysłowiowego konia z kopytami. Otwieram lodówkę, a tu wiatr hula i myszy mają dyskotekę. I do tego wszystkiego czuję na plecach oddech głodnego Mateusza, który za godzinę będzie w domu i pierwsze co zrobi po umyciu rąk to otworzy lodówkę, a potem ją zamknie, bo jest pusta, i znowu otworzy z nadzieją, że coś przeoczył, ale będzie zmuszony jednak ją zamknąć i tak kilkakrotnie..
.
W takie dni jak ten opisany polecam pyszne placki ziemniaczane, również wg przepisu rodzinnego. Kocham je po porostu, w smaku wspaniałe, super alternatywa dla kotletów, błyskawiczne w przygotowaniu w tzw. chwili, gdy się coś chce przegryźć. Wpałaszujemy z Mateuszem każdą ilość, nawet teraz bym je przekąsiła...
Składniki:
- ziemniaki
- płatki owsiane (te grubsze, góralskie się nazywają)
- sól, pieprz
- jajka
- cukier, śmietana lub jogurt naturalny, co kto lubi
- olej do smażenia
Wykonanie:
1. Ziemniaki zmielić w maszynie. Ja od niedawna jestem szczęśliwym posiadaczem maszyny - blender wielofunkcyjny i stwierdzam, że to był najlepszy zakup, jaki mogłam sobie sprawić. Wszystkie surówki, soki, przeciery nie męczę teraz na tarce ręcznej tylko wrzucam do maszyny i zmielone.
2. Do zmielonych ziemniaków wbijam dwa jajka.
3. Do masy dodaję jeszcze płatki owsiane zamiast mąki.
4. Całość mieszam na jednolitą masę i doprawiam solą i pieprzem.
5. Placki smażymy na rozgrzanym oleju z dwóch stron. Po wyjęciu wykładamy na talerz przykryty ręcznikiem papierowym, który wchłania nadmiar tłuszczu.
6. Placki podajemy z cukrem (ja tak uwielbiam) albo ze śmietaną, jak lubi mój Mateusz, jednak ja zamiast śmietany podaję mu jogurt naturalny jako substytut i też mu bardzo smakuje.
Z jogurtem naturalnym,
czy z cukrem? Które wybieracie? A może macie swoje preferencje?
SMACZNEGO!!!
To najtrafniej określa pogodę za oknem:
15 komentarze:
ja uwielbiam z sosem czosnkowym lub chrzanowym(obydwa robię na bazie jogurtu greckiego) pycha
płatki owsiane?pierwsze słyszę aż chętnie zrobię taką wersję.Ja lubię z prawdziwym masełkiem i szczyptą soli,,,,pychotka.Jola
Ulubione danie mojego taty,zdecydowanie. Nigdy nie próbowałam z płatkami owsianymi. Przy najbliższej okazji wykorzystam przepis. ;)
Pozdrawiam!
Ale dobre placki z platkami owsianymi ich sie wcale nie czuje one sie rozpadly w ciescie Duzo mniej kaloryczne Dziekuje POZDRAWIAM
Jestem kucharka z doswiadczeniem ale o plackach z platkami nie slyszalam Rzeczywiscie rewelacja Dziekuje za tak dobry przepis POZDRAWIAM
Bardzo proszę, postaram się o więcej takich przepisów ;)
Robilam placki,sa wysmienite Juz nie moge doczekac sie mlodych ziemniakow To bedzie wtedy rarytas Dzieki
Jak ja placki z Twojego przepisu robie i wszystkim znajomym polecam,to dopiero one zaczely BLYSZCZEC ???? Sa lepsze od najlepszego miesa ]]] SPROBOJCIE
Uwielbiam placki ziemniaczane...co prawda zamiast płatków dodaję mąkę pszenną i to nie zawsze, kwestia odpowiedniego odsączenia wody ze startych ziemniaków... Są gusta i guściki, ale dla mnie placki bez cebuli to nie placki...nadają im aromatu i charakterystycznego smaku. Proponuję dodać cebulkę, tak ze dwie średnie na ok 1,5 - 2 kg obranych ziemniaków. Można pokroić w drobną kostkę, ale z doświadczenia wiem że lepszy aromat uzyskamy gdy zmielimy je tak jak ziemniaki. Pozdrawiam ze Szwecji i życzę smacznego :-)
Niestety dla mnie placki z cebulą są nie do przyjęcia :) lubię tylko nazwyklejsze :)
Pozdrawiam z Trójmiasta :)
swietny przepis dziekuje bardzo, placki wyszly wysmienite !!!!!!
A jakie proporcje? Tzn ile ziemniakow na 2 jajka i ile platkow? pozdrawiam :)
Ewa
sluchajcie sa mlode ziemniaki i placki robcie te z platkami owsianymi u mnie sa 2 razy w tyg To jest rarytas Proporcje to na OKO ani rzadkie ani geste a jaja nie zaszkodza SMACZNEGO
Zachwyciła mnie Twoja strona. Przejrzyste i pomocne informacje dla mnie
Feel free to visit my web site dodaj strone
Strona bardzo ciekawa. Interesująca szata graficzna.Bardzo fajna strona....
ja polecam swoją.
Review my web site - reklama w necie
Prześlij komentarz