Bonsoir! Witam się dziś rogalem!
Nigdy nie byłam we Francji, choć od dawna jest to kraj, który rozdziewiczyłabym najchętniej. W Paryżu jest tyle ciekawych miejsc, które chciałabym w końcu zobaczyć: wieża Eiffla, Luwr, Pola Elizejskie, Tour de France, Disneyland, który marzę zobaczyć od dzieciństwa i ten garbaty mały knypek co mieszka w katedrze Notre Dame i napierdziela w dzwonki.
Też kulinarnie Francja mnie zachwyca, choć chyba nie wszystkie potrawy odważyłabym się spróbować. Raczej nie gustuje w bagienno-błotnych smakach i nie czułabym się dobrze przy stole wiedząc że stworzenie zielone z mojego talerza brodziło i rechotało jak opętane kilka dni temu w kałuży... Bleeeee ;p
Ale blog kulinarny musi być smaczny nawet w czytaniu więc zręcznie przejdę do ciasta francuskiego, bo to główny składnik mojego natchnienia kolacyjnego. Przez długi czas ciasto to znałam tylko z potraw słodkich, ponieważ uwielbiam rogaliki croissant i mogłabym dla nich stracić nie tylko głowę.... mmm... Ciasto francuskie ma specyficzną budowę warstwową z cieniutkich listków jak szałas Kalego z plemienia Wa-HIMÓW. Dmuchniesz i zostajesz bez domu, otworzysz buzię zostajesz bez rogala. Ale coś nam jednak pozostaje. Trzeba się liczyć, że podczas jedzenia tego ciacha w okruchach upierniczone jest wszystko, a zapasy na czarną godzinę zbierają się nawet w... staniku ;), a wolę nie pytać mężczyzn... hmm. Ciasto francuskie jest pyszne, ale że ze mnie taka kucharka jak z koziej... trąba to wolałam nie próbować na razie wypiekać tego przysmaku. Już sobie wyobrażam post pełen żalu i spazmów po tym jakbym w obecnej sytuacji kulinarnej ciasto francuskie upiekła. Ale upiekę kiedyś takie rogaliki obiecuję! A dziś zapraszam na pierś z kurczaka z warzywami zapiekaną w cieście francuskim (kupionym w markecie).
Składniki:
- gotowe ciasto francuskie
- pierś z kurczaka
- cebula
- papryka w 3 kolorach
- pieczarki
- starta mozarella
- przyprawa do kurczaka
- sól, pieprz
- jajko
- olej do smażenia
Wykonanie:
1. Pieczarki należy umyć i oskrobać, pokroić na mniejsze plasterki i podsmażyć na patelni z dodatkiem pieprzu i soli
2. Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć na patelni z pieczarkami
3. Pokroić paprykę i również dorzucić tam do towarzystwa na patelni, które skwierczy wesoło już od jakiegoś czasu
4. Całość poddusić i mamy farsz gotowy
5.. Rozwijamy ciasto francuskie z rulonika i przecinamy je na pół. Następnie nacinamy dwa przeciwległa brzegi ciasta, ale tylko do połowy, jak na rysunku pokazałam.
6. Na środek kładziemy surową pierś z kurczaka i przyprawiamy ją przyprawą do kury.
7. Na mięso nakładam przygotowany wcześniej farsz i posypujemy startym serem mozarella
8. Najważniejsze jest teraz zawinięcie mięsa i farszu w elegancki i zwarty warkocz. Zaczynając od najbardziej zewnętrznych, które zawijamy do środka, by mu nie wypadał farsz ze środka. Resztę zawijamy według uznania, by zakryć całą zawartość w środku.
Mumia egipska we własnej osobie:
9. Ciasto z zewnątrz pokrywamy roztrzepanym jajkiem
10. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i pieczemy do uzyskania ładnego brązowego rumieńca na naszym cieście
11. Pieczeń tą podałam na kolację w towarzystwie ziemniaków puree i sałatą lodową z kukurydzą w sosie jogurtowym
SMACZNEGO!!!
A że dziś jest piątek, to koniec gotowania i mówię sobie i innym dziewczynom:
Och ta Francja elegancja:
0 komentarze:
Prześlij komentarz