Pan Ziemniak w roli głównej
Ziemniaki lubię bardzo i to pod każdą postacią, no może tylko za ich obieraniem nie przepadam. Kiedyś nie wyobrażałam sobie obiadu bez ziemniaków, aż do czasu studiów, kiedy pogodziłam się z ryżem, czyli łatwiej wrzucić torebkę do wrzątku ;)
Czasami nudzi się ziemniak w klasycznej postaci i wtedy polecam zapiekankę.
Składniki:
- 10 dużych ziemniaków
- 0,5 kg kiełbasy
- cebula
- mozzarella
- czosnek
- mąka tortowa
- mleko
- masło
- olej
- oregano
- pieprz, sól
Wykonanie:
1. Ziemniaki ugotować w mundurkach w osolonej wodzie. Po ostygnięciu obrać ze skórki i pokroić na średniej grubości plastry.
2. Cebulę pokroić w drobną kostkę, a kiełbasę w plasterki:
2. Cebulę pokroić w drobną kostkę, a kiełbasę w plasterki:
2. Cebulę podsmażyć, tak aby się lekko zarumieniła, a następnie wrzucić na patelnię kiełbasę i również ją podsmażyć:
3. Przygotowanie sosu: Do garnka wrzucić dwie łyżki masła i rozpuścić je, następnie dodać dwie łyżki mąki tortowej i mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Dolać 1,5 szklanki mleka i dalej intensywnie mieszać. Do sosu wycisnąć przez praskę ząbek czosnku, dodać pieprz i sól do smaku i zagotować.
4. Na dno naczynia wlać troszkę oleju i ułożyć szczelną warstwę ziemniaków, na którą rozkładamy podsmażoną kiełbasę z cebulą, a na wierzch tarty ser. Następnie układamy kolejną warstwę z ziemniaków, na które ponownie nakładamy kiełbasę z cebulką. Zapiekankę przykrywamy ostatnią warstwą ziemniaków i zalewamy przygotowanym sosem. Całość posypujemy startym serem i posypujemy oregano.
5. Zapiekankę pieczemy w 180 stopniach przez 20-30 minut.
Smacznego!!!
2 komentarze:
mmmm smaczne byłó :)
mmm wygląda smakowicie :) super przepis !!!
Prześlij komentarz