Buonasera!!! Pizza Italiana
Na świecie rocznie sprzedawanych jest 5 miliardów pizzy
W Stanach Zjednoczonych sprzedaje się jej rocznie 3 miliardy
Rocznie sprzedawanych jest miliard mrożonych pizz
Przeciętna rodzina wciąga 30 pizz rocznie (kochanie jesteśmy powyżej przeciętnej!!!)
Szczególne natężenie sprzedaży w weekend
1172 metry i 97 cm to najdłuższa pizza na świecie upieczona w Massa w Toskanii
9 luty to międzynarodowy dzień pizzy
We Włoszech jest 40 tyś pizzerii
Pizzę można zrobić w 4 minuty - Andrea Mandinella
Pierwsza współczesna pizza urodziła się w 1889 r. w Neapolu
Pizza to wspaniały wynalazek dla studentów. Pamiętam czasy, kiedy to był jedyny możliwy posiłek dla mnie z dowozem do domu. Chociaż można zamówić tak wiele potraw to i tak w 90 % trafiało na pizzę i chyba tak jest do dnia dzisiejszego. Co tak naprawdę w sobie to danie takiego ma? Nie mam zielonego pojęcia! W końcu to suchy placek z wody, drożdży i mąki z wyłożonymi na niego ulubionymi dodatkami, lub dodatkami takimi, jakie akurat mamy w lodówce. Ale i tak każdy ją kocha.
Jest wiele rodzajów pizzy. Ta najbardziej znana to MARGHERITA, która jest dla koneserów niczego, bo to tak naprawdę same ciasto z sosem i serem. Te bardziej wyuzdane to np. PEPPERONI, dla koneserów spalonego podniebienia czy NEAPOLITANA dla tych co mięsa nie wcinają, bo MUSI zawierać świeże pomidory i ser z mleka bawolego. Napisałam, że musi, bo musi i już, bo Unia Europejska nad nią czuwa (gwarancja tradycyjnego specjału)! I jeszcze musi być wypiekana w piecu opalanym drewnem przez 60-90 sekund przy 485 stopniach. Dlatego ja pizzy Neapolitańskiej nie wypiekam, bo nie chcę by mi Jose Manuel Barroso wpadł na chatę. Ja nie mam pieca opalanego drewnem ;( buuu ;(
Pizza to też wspaniały pomysł na wieczór z przyjaciółmi, a że zamówienie pizzy nie robi już na nikim żadnego wrażenia to często robię swoją domową i tak też było i tym razem. Wykonanie pizzy jest jednym z najprostszych przepisów i choć nie umiem jej wykonać w 4 minuty jak Andrea Mandinella to i tak dużo czasu mi to nie zajmuje.
Składniki na spód:
- 50 g kostki świeżych drożdży
- 250 g mąki tortowej
- 2 łyżki oleju
- szczypta soli
- szklanka ciepłej wody
Składniki na farsz do pizzy wiejskiej:
- ketchup Pudliszki do pizzy
- oregano
- bazylia
- przyprawa do pizzy
- mozzarella
- pieczarki
- papryka
- pomidor
- szynka
- cebula
Składniki na pizzę hawajską:
- ketchup do pizzy Pudliszki
- oregano
- bazylia
- przyprawa do pizzy
- przyprawa do kurczaka
- pierś z kurczaka
- kukurydza
- ananas
- mozarella
Składniki na pizzę funghi:
- ketchup do pizzy Pudliszki
- oragano
- bazylia
- przyprawa do pizzy
- pieczarki
- kukurydza
- salami
- mozarella
Składniki na sos czosnkowy:
- czosnek
- jogurt naturalny
- majonez
Będzie na bogato ;)
Wykonanie:
1. Drożdże rozpuszczam w ciepłej wodzie i odstawiam na kaloryfer, albo inne ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
2. Do miski wsypuję mąkę, szczyptę soli i dolewam mieszankę wodno-drożdżową. Mieszam ciasto najpierw łyżką, a potem wyrabiam własnymi szkitkami. Jak się mi ciasto do szkitek przykleja to dodaję mąki. Wyrobione na gładko ciasto odstawiam w ciepłe miejsce na 40 minut (ja wkładam do łóżka przy grzejniku i przykrywam pierzyną).
Tu jest jednolita masa:
Kroimy i podsmażamy pieczarki z pieprzem i solą:
Podsmażamy cebulkę:
Podsmażamy mix paprykowy:
Podsmażamy piersi z kurczaka z przyprawą:
4. Ciasto powinno przynajmniej jednokrotnie zwiększyć swoją objętość. Powinna wyjść z tego taka miękka buła ;)
4. Wyrośnięte ciasto wydobywamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i paluszkami formujemy odpowiedni kształt.
5. Ciasto smarujemy ketchupem do pizzy (ja preferuję Pudliszki). Omijamy brzegi, by mogły wyrosnąć na grubasa


7. Na pizzę nakładamy mozzarellę...
8. ... i posypujemy przyprawami
9. Pizzę pieczemy przez 20-30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
10. W trakcie pieczenia robimy sos czosnkowy. W tym celu do kubka wlewamy jogurt naturalny, dodajemy łyżkę majonezu i wyciskamy ząbek czosnku przez praskę.
PIZZA GOTOWA!!!
SMACZNEGO!!!
0 komentarze:
Prześlij komentarz